Śledzie po królewsku

4.98 (157 ocen)

  • 20 min

Śledzie w takim wykonaniu, pojawiają się u mnie na stole co roku przy każdej większej uroczystości rodzinnej i świętach.Wersja i smaktych tych śledzi po królewsku odpowiada wszystkim domownikom i goście też zawsze są nimi zachwyceni .Gorąco polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • 40-50 dag filetów śledziowych w oleju
    3 jajka
    1 pęczek cebuli dymki
    1/2 puszki groszku konserwowego
    1/2 szkl majonezu
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka musztardy stołowej
    sól,pieprz do smaku
    do dekoracji:liście zielonej sałaty,szczypiorek,pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.98 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qmgq02 1. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy.Śledzie dobrze osączone z zalewy kroimy w grubsze paski ok.1-5 cm.Groszek osączamy z zalewy,przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie(1 łyżkę groszku pozostawiamy do dekoracji).
  • image-0tn3han 2. Cebulę dymkę myjemy,osuszamy i drobno kroimy.Jajka kroimy w kostkę.Do miski dajemy jajka,dymkę,osączony groszek.Majonez,śmietanę,jogurt,musztardę dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy sos z całością.
  • 3. Na półmisku układamy dekoracyjnie sałatę zieloną ,układamy pokrojone śledzie i zalewamy sosem z warzywami i jajkiem.Całość dekoracyjnie ozdabiamy szczypiorkiem ,odłożonym groszkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Porady

Jeśli ktoś woli to można wymieszać pokrojone śledzie z sosem i warzywami i w ten sposób powstanie smaczna sałatka śledziowa do której można wkroić 2 ugotowane wcześniej ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować