Śledzie po królewsku

4.52 (182 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Świetne na przystawkę podczas rodzinnych, świątecznych spotkań.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą (500g)
    puszka zielonego groszku konserwowego
    3 jajka ugotowane na twardo
    mały pęczek szczypiorku
    5 rzodkiewek
    mała cebula
    pół szklanki majonezu
    pół szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
    liście sałaty
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.52 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wyjmij z zalewy, osusz z oleju na papierowym ręczniku. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • 2. Posiekaj jajka i szczypiorek. Rzodkiewki umyj, pokrój w drobną kosteczkę, dwie zostaw do dekoracji. Połącz z osączonym groszkiem. Dodaj majonez i śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
  • 3. Na płaskim półmisku ułóż liście sałaty, na nich sałatkę, na sałatce porcje śledzia. Całość posyp wiórkami cebuli, ozdób szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować