Szarlotka po królewsku

4.5 (160 ocen)

Biszkopt, jabłka z galaretką i masa budyniowa. Wspaniały smak i aromat

Składniki:


  • Biszkopt z 5 jaj
    5 jaj
    10 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyża octu

    Masa jabłkowa
    1-1,5 kg jabłek
    1 opakowanie galaretki wiśniowej
    1 szklanka cukru

    Masa budyniowa:
    2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
    0,5 litra mleka
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem dodając po jednym żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać ocet, wymieszać przelać ciasto na blachę o wym. 26x38 cm i piec 40 min w temp 180'C
    Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy będą już usmażone wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić, chłodne jabłka wyłożyć na biszkopt.
    Na mleku ugotować budynie, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i dodawać po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na jabłka z galaretką i schładzać ok 2 godz w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować