Karczek po królewsku

4.47 (197 ocen)

  • 40 min

Gotuje dla 2 osób jednak kiedy robie na obiad karczek po królewsku musze zaserwować mężowi podwójną porcje, bo czuje kulinarny niedosyt ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 8 plastrów karczku
    60-70 dag pieczarek
    2 duże cebule
    30-40 dag żółtego sera
    majonez
    pikantny ketchup
    Przyprawy wg uznania
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek po królewsku 1 1. *Karczek rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
    * Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie paski. Cebule kroimy w talarki. Ser żółty ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
    * Pieczarki z cebulą smażymy i doprawiamy wg uznania. Ja doprawiam solą, pieprzem, papryką, bazylią i czosnkiem.
    * Brytfankę wykładamy folia aluminiową lub papierem do pieczenia. Każdy plaster karczku smarujemy z obu stron ketchupem i układamy na blachę.
  • Karczek po królewsku 2 2. * Wykładamy przesmażone pieczarki
  • Karczek po królewsku 3 3. * całość polewamy majonezem
  • Karczek po królewsku 4 4. * przykrywamy warstwą żółtego sera.
    * Blachę nakrywamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny.
    * Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

Porady

Karczek można dzień wcześniej rozbić, posmarować ketchupem i wstawić do lodówki. Bedzie bardziej kruchy po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować