Sylwestrowy Torcik budyniowo - kajmakowy z ciasteczkami oreo bez pieczenia

5 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Pyszny, kremowy i rozpływający się w ustach.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki (tortownica ok. 18-20 cm):
    spód:
    • ok.10-12 ciastek oreo,
    • ok. 50 g rozpuszczonego masła,
    masa budyniowa:
    • 500 ml mleka 3,2%,
    • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po ok 35g ),
    • 200 g masy kajmakowej z puszki,
    • 200 g miękkiego masła 82%,
    polewa czekoladowa:
    • 100 g gorzkiej czekolady (lub 50g mlecznej i 50g gorzkiej)
    • 50 g mleka,
    Dodatkowo:
    • masa kajmakowa (na kleksy do środka ciasta)
    • 8 ciastek oreo do środka + do dekoracji,
    • pisaki,
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Torty

Sylwestrowy torcik budyniowo - kajmakowy z ciasteczkami oreo bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
    spód:
    Ciastka miksujemy na piasek, a następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem.
    Wykładamy wszystko na dno tortownicy i dokładnie rozprowadzamy, ubijając łyżką. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
    masa budyniowa:
    Budyń mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń. Budyń mieszamy krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Następnie dodajemy masę kajmakową i mieszam do połączenia. Budyń odstawiamy do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii spożywczej.
    Nie wkładamy budyniu do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić.
    Do niedużej, ale wysokiej miski przekładamy masło. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy masę do całkowitego jej połączenia, ale nie za długo.
    Na spód wykładamy 2/3 kremu, a na nim układamy ciasteczka oreo. Między ciasteczka dajemy też kilka kleksów masy kajmakowej. Wykładamy resztę kremu, wyrównujemy powierzchnię. Tortownicę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
    polewa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem, do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto. Torcik dekorujemy ciasteczkami oreo. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować