Pizza z rukolą i parmezanem

4.5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz próbowałam tą pizze będąc nad morzem, teraz to specjał w wykonaniu mojego męża :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA CIENKI PLACEK:
    1 szklanki mąki
    łyżka oliwy z oliwek
    szczypta soli
    pół łyżeczki cukru
    20 g drożdży
    ok pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
    szczypta bazylii i oregano

    SOS DO PIZZY:
    pół szklanki przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki bazylii i oregano
    szczypta soli
    pieprz
    Szczypta chilli

    SKŁADNIKI:
    5 plasterkow szynki szwarcwaldzkiej
    20 pomidorków koktajlowych
    20 oliwek czarnych
    2 garście rukoli orzechowej
    1 kulka mozzarelli
    1 mała cebula
    ser parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z rukolą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Składniki na ciasto zagniatamy. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
  • 2. SOS DO PIZZY:

    Do przecieru pomidorowego dodać drobno pokrojony czosnek, oraz przyprawy
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozsmarować wcześniej przygotowanym sosem do pizzy, następnie kładziemy mozzarelle, cieniutkie paski cebuli, połowę przekrojonych na pół pomidorków.
    Piec ok 15 min w temp 190 stop C
  • 4. Po upieczeniu układamy porwaną na kawałki szynkę, oliwki, drugą połowę pomidorków oraz rukolę. Na koniec posypać serem parmeńskim
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować