Pizza z rukolą

4.99 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najlepsza domowa pizza, zawsze wychodzi. Cienkie ciasto z ulubionymi składnikami, chwila cierpliwości i można się delektować smakiem..:)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    2 szklanki wody+ pół szklanki mleka( woda i mleko powinny być ciepłe, można połączyć ciepłą wodę z zimnym mlekiem)
    30g drożdży
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki cukru
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Sos:
    puszka pomidorów krojonych
    bazylia, oregano, sól, pieprz
    Dodatki:
    ser tarty mozzarella
    mozzarella w formie kulki (biała)
    salami
    rukola
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:

    Wodę ciepłą łączymy z ciepłym mlekiem, rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Całość mieszamy, następnie dodajemy stopniowo mąkę i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
    Pomidory przelewamy do garnka, doprawiamy i dusimy na małym ogniu, gdy zgęstnieje masa, przekładamy ją na sitko i odsączamy resztę wody. Pozostałość odstawiamy do wystudzenia.

    Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.

    Ciasto rozwałkowujemy cienko, przekładamy na blaszkę i smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serami, układamy salami. Posypujemy suszoną bazylią i oregano.

    Pizzę pieczemy w 220 stopniach do momentu zarumienienia, po wyjęciu posypujemy rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować