Najlepsza domowa pizza, zawsze wychodzi. Cienkie ciasto z ulubionymi składnikami, chwila cierpliwości i można się delektować smakiem..:)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
2 szklanki wody+ pół szklanki mleka( woda i mleko powinny być ciepłe, można połączyć ciepłą wodę z zimnym mlekiem)
30g drożdży
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
puszka pomidorów krojonych
bazylia, oregano, sól, pieprz
Dodatki:
ser tarty mozzarella
mozzarella w formie kulki (biała)
salami
rukola
Pizza z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Wodę ciepłą łączymy z ciepłym mlekiem, rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Całość mieszamy, następnie dodajemy stopniowo mąkę i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
Pomidory przelewamy do garnka, doprawiamy i dusimy na małym ogniu, gdy zgęstnieje masa, przekładamy ją na sitko i odsączamy resztę wody. Pozostałość odstawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, przekładamy na blaszkę i smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serami, układamy salami. Posypujemy suszoną bazylią i oregano.
Pizzę pieczemy w 220 stopniach do momentu zarumienienia, po wyjęciu posypujemy rukolą.
Komentarze