Piknik powinien wzbudzać euforię i radość,mieć barwną odsłonę i kulinarnie rozpieścić zmysły.Moja tarta z owocami,białą czekoladą i daktylami pachnie latem,owocami i miłością.Lekka i zmysłowa, słodka.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- ciasto francuskie gotowe-arkusz: 1 opakowanie
- truskawki świeże z szypułkami: 150 gramów
- brzoskwinie świeże,jędrne: 2 sztuki
- kiwi: 2 sztuki
- banan: 1 sztuka
- daktyle suszone: 4 sztuki
- biała czekolada-kostki: 8 sztuk
- cukier waniliowy (16g): 16 gramów
- cynamon: 1 łyżeczka
- cukier puder (do posypania): 1 łyżka
- płatki róży dzikiej (do dekoracji): 5 sztuk
Piknikowa tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastem francuskiem oblepić brzegi i dno okrągłej formy.
2.Truskawki umyć,pozbawić szypułek,pokroić, ułożyć na cieście.
3.Brzoskwinie umyć,pokroić.Daktyle pokroić na mniejsze części. Kostki czekolady pokroić na pół.Banana pokroić w plasterki.Owoce,czekoladę i daktyle ułożyć na truskawkach,posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
4.Kiwi obrać,pokroić w plastry (można wyciąć z nich ozdobne kształty).Tartę przykryć folia aluminiową,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C,piec przez 10 minut, następnie zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze 5 minut.
5.Tartę udekorować owocami kiwi,posypać cukrem pudrem.Pięknym,wakacyjnym elementem dekoracji będą też płatki dzikiej róży.Tarta owocowa podana podczas piknikowego spotkania wzbudzi podziw gości,którzy poczują się jak na prawdziwym podniebnym przyjęciu...
Komentarze