PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ogórki krokodylki z chillihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/46/095c6a40bd56671f1f1ee1bcce3c6d30adbf1fa8.jpeg13952100http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ogorki-krokodylki-z-chilli-1
3 kg ogórków
3 łyżki soli
2 główki polskiego czosnku
6 łyżek oleju ryżowego/rzepakowego/słonecznikowego
(nie polecam oliwy w tym przypadku)
1 szklanka cukru
2 szklanki octu
3 łyżeczki chilli
Sposób przygotowania przepisu:
Ogórki krokodylki z chilli
1.
Ogórki dokładnie myjemy i dzielimy na cztery części.Po pokrojeniu kilograma wkładamy je do garnka (lub dużej miski) i posypujemy łyżką soli. Następnie kolejny kilogram, sól i kolejny.
Przygotowane ogórki pozostawiamy na sześć godzin aż puszczą soki.
Następnie odlewamy wodę i dodajemy obrany i drobno posiekany czosnek oraz chilli. Mieszamy.
Do osobnego garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz olej. Zalewę doprowadzamy do wrzenia, następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimną marynatą zalewamy ogórki i pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia układamy ogórki w wyparzonych słoikach, dość ciasno. Dolewamy tyle zalewy ile się zmieści i mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy siedem minut od momentu zagotowania.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze