Ogórki krokodylki z chilli

4.23 (258 ocen)

  • 20 godz.

Po prostu 'piekło w gębie'. ;)

  • 20 godz.

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    3 łyżki soli
    2 główki polskiego czosnku
    6 łyżek oleju ryżowego/rzepakowego/słonecznikowego
    (nie polecam oliwy w tym przypadku)
    1 szklanka cukru
    2 szklanki octu
    3 łyżeczki chilli
Wystaw ocenę:

4.23 (258 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Ogórki krokodylki z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i dzielimy na cztery części.Po pokrojeniu kilograma wkładamy je do garnka (lub dużej miski) i posypujemy łyżką soli. Następnie kolejny kilogram, sól i kolejny.
    Przygotowane ogórki pozostawiamy na sześć godzin aż puszczą soki.

    Następnie odlewamy wodę i dodajemy obrany i drobno posiekany czosnek oraz chilli. Mieszamy.

    Do osobnego garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz olej. Zalewę doprowadzamy do wrzenia, następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

    Zimną marynatą zalewamy ogórki i pozostawiamy na całą noc.

    Następnego dnia układamy ogórki w wyparzonych słoikach, dość ciasno. Dolewamy tyle zalewy ile się zmieści i mocno zakręcamy.

    Pasteryzujemy siedem minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować