Ogórki krokodylki z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy i dzielimy na cztery części.Po pokrojeniu kilograma wkładamy je do garnka (lub dużej miski) i posypujemy łyżką soli. Następnie kolejny kilogram, sól i kolejny.
Przygotowane ogórki pozostawiamy na sześć godzin aż puszczą soki.
Następnie odlewamy wodę i dodajemy obrany i drobno posiekany czosnek oraz chilli. Mieszamy.
Do osobnego garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz olej. Zalewę doprowadzamy do wrzenia, następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimną marynatą zalewamy ogórki i pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia układamy ogórki w wyparzonych słoikach, dość ciasno. Dolewamy tyle zalewy ile się zmieści i mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy siedem minut od momentu zagotowania.
Komentarze