Pikantna zupa z kurczaka

4.5 (157 ocen)

  • 40 min

Pikantna zupa z kurczaka jest moją ulubioną zupą. Idealnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Zupa została wyróżniona w konkursie ,,skrzydełko czy nóżka" :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie podudzi z kurczaka
    1 puszka pomidorów
    1 puszka ananasa
    1 l wody
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    wegeta, sól, pieprz, ostra papryczka w proszku, świeży koperek, 1 łyżka majeranku

    Grzanki:
    masło
    3 kromki chleba/weki
    przyprawa do masła

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, obieramy ze skóry, wkładamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok 30 minut. Gdy rosołek trochę przestygnie, wyciągamy podudzia z kurczaka i obieramy z mięsa. Mięso kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na masełku (nie może zbrązowieć!), dodajemy odrobinę soli, a na sam koniec przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok 1 minuty.

  • 2. Rosół stawiamy na ogniu, dodajemy puszkę pomidorów krojonych, puszkę ananasa krojonego i cebulę podsmażoną z czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą, ostrą papryczką, majerankiem i świeżym koperkiem. Gotujemy przez ok 10 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.
    Grzanki:
    Kromki smarujemy masłem z obu stron, posypujemy przyprawą do masła i smażymy na patelni grillowej.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować