Pigwowiec z budyniem i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- wszystkie składniki cista zagnieść podzielić na dwie równe części zawinąć w folię włożyć do zamrażarki
2.nadzienie
- pigwę obrać z skórki podzielić na ćwiartki wsypać cukier wlać wodę smażyć na wolnym ogniu często mieszać aby się nie przypaliło smażyć do miękkości owoców na koniec dodać cynamon odstawić do przestygnięcia
3.- jedną część cista wyłożyć na posmarowaną blachę zetrzeć na dużych oczkach tarki 1/2 batonika marcepanowego wyłożyć usmażone owoce pigwy
- ugotować nadzienie z budyniu
- z litra mleka odlać 1 szklankę reszta mleka zagotować z 9 łyżkami cukru w szklance mleka rozpuścić budynie wlać na gotujące mleko mieszać do zgęstnienia
- gorący budyń wlać na ciasto na górę zetrzeć resztę ciasta i drugą część batonika marcepanowego
piec ok 1 godziny 180 stopni blacha 28 /40 cm
Porady
można dodać więcej marcepanu będzie bardziej wyczuwalny
Komentarze