pigwowiec z budyniem i marcepanem

0 (0 ocen)

ciasto o pięknym aromacie świątecznym

Składniki:

  • ciasto
    - 3 szklanki mąki
    - 1 kostka margaryny
    - 5 żółtek
    - 7 łyżek cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki przyprawy do piernika
    nadzienie
    - 15 owoców pigwy (miałam w kształcie gruszki )
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1/4 szklanki wody
    nadzienie z budyniu
    - 3 budynie
    - 1 l mleka
    - 9 łyżek cukru
    dodatkowo
    - 1 batonik marcepanowy 175 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pigwowiec z budyniem i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - wszystkie składniki cista zagnieść podzielić na dwie równe części zawinąć w folię włożyć do zamrażarki
  • 2. nadzienie
    - pigwę obrać z skórki podzielić na ćwiartki wsypać cukier wlać wodę smażyć na wolnym ogniu często mieszać aby się nie przypaliło smażyć do miękkości owoców na koniec dodać cynamon odstawić do przestygnięcia
  • 3. - jedną część cista wyłożyć na posmarowaną blachę zetrzeć na dużych oczkach tarki 1/2 batonika marcepanowego wyłożyć usmażone owoce pigwy
    - ugotować nadzienie z budyniu
    - z litra mleka odlać 1 szklankę reszta mleka zagotować z 9 łyżkami cukru w szklance mleka rozpuścić budynie wlać na gotujące mleko mieszać do zgęstnienia
    - gorący budyń wlać na ciasto na górę zetrzeć resztę ciasta i drugą część batonika marcepanowego
    piec ok 1 godziny 180 stopni blacha 28 /40 cm

Porady

można dodać więcej marcepanu będzie bardziej wyczuwalny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować