Pigwowiec do herbaty na zimę

4.43 (199 ocen)

  • 50 min

Zima to czas przeziębień, pysznym dodatkiem do herbaty będzie zatem pigwowiec, który swoim smakiem przypomina cytrynę ale jest sto razy zdrowszy. Herbatka z nim jest przepyszna :)

  • 50 min

Składniki:





  • owoce pigwowca 1 kg
    cukier 300 gram
    goździki całe kilka sztuk

Wystaw ocenę:

4.43 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pigwowiec do herbaty na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki, przesypujemy do szklanej miski, zasypujemy cukrem, dodajemy goździki i zostawiamy na 24 godziny, mieszając co kilka godzin.

    Po ok 24 godzinach przelewamy wszystko do garnka i trzymamy na gazie do momentu aż się zagotuje.

    Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy, przykrywamy ściereczką i zostawiam do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować