Pierogi z mięsem z kurczaka

4.48 (151 ocen)

  • 40 min

Jako entuzjasta jedzenia pierogów, a nie ich lepienia, zaczynam się coraz bardziej przekonywać do ich wytwarzania. Znalazłam ciasto w sam raz dla mnie, czyli osoby której po ugotowaniu pierogi zamieniały się w twarde kauczukowe kulki do odbijania od podłogi. To ciasto po ugotowaniu jest miękkie i ro

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    1 kg mąki pszennej
    1/2 litra wody - wrzątku
    4 łyżki oleju lub oliwy
    1-2 łyżeczek soli

    Farsz mięsny na 1/2 porcje ciasta pierogowego:
    ok 300g mięso kury ugotowane na rosół lub pierś z kurczaka ugotowana na rosole
    1 czerstwa kajzerka
    1/4 szkl. mleka
    0,5 średniej cebuli posiekanej w małą kostkę i usmażonej na złoto na oleju
    1 mała marchewka z rosołu
    1 mała pietruszka z rosołu
    1/4 średniego selera z rosołu
    małe jajo
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Pierogi z mięsem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi z mięsem 1. Ciasto:
    Mąkę wsypać do miseczki, jedną garstkę odłożyć do późniejszego podsypywania. Dodać sól i olej. Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i mieszać łyżką do wchłonięcia wody. Zagnieść masę na gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem na ok 15 min.

    Rozwałkowywać kawałki ciasta podsypując odrobiną mąki na bardzo cienkie placki. Wykrawać szklanką kółka i lepić pierogi z dowolnie wybranym farszem.

    Farsz:
    Bułkę namoczyć w mleku i lekko odcisnąć. Mięso wraz z bułką i warzywami zmielić na miałko w maszynce. Dodać Doprawić solą i pieprzem. Ma powstać gęsta masa. Dodać małe jajko. Dokładnie zamieszać. Gdyby masa powstała bardzo luźna dodać odrobinę bułki tartej jako zagęstnik.

    Farsz nakładać na krążki ciasta i formować pierogi.
    Pierogi wrzucać na osolony wrzątek delikatnie zamieszać i gotować od chwili wypłynięcia ok 1-2min. w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.
    Po ugotowaniu okrasić podsmażoną cebulka lub skrawkami.

Porady

Ciasto przykrywać folią spożywczą bo szybko tworzy się na nim sztywna skorupka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować