Wafle z masą galaretkową

4.49 (194 ocen)

  • 30 min

Smaczne wafelki które kolorem i smakiem każdego przekonają do siebie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 margaryna
    1 szkl cukru ( ja daje 3/4 szkl)
    1/2 szkl śmietany ( zazwyczaj 18% ale i 12% jest ok)
    2 galaretki
    1 wafel
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z masą galaretkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Margarynę i cukier rozpuścić w garnku, dodać śmietanę energicznie wszystko zamieszać i połączyć. Do płynu wsypać galaretki. Mieszać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny z galaretek - nie dopuścić do zagotowania. Pozostawić do ostygnięcia masy. Gdy zacznie już przypominać konsystencją gęsty budyń, smarować nią andruty. Zawinąć szczelnie w folie, z wierzchu obciążyć i pozostawić na około 2-3 godz w lodówce do całkowitego stężenia.

Porady

Masę można podzielić na dwie części i do każdej dodać po jednej galaretce o różnych kolorach wtedy wafle beda bardziej kolorowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować