Pierogi z mięsem wg Wiesi

4.47 (188 ocen)

Pierogi jak pierogi, każdy ma na nie swój patent i sposób na farsz, ja po kilku próbach dopracowałam swój do perfekcji. Innowacja polega na tym, że mięso nie jest gotowane, tylko duszone w małej ilości wody. Proponuję wypróbować :))

Składniki:

  • proporcje na 120 sztuk
    ciasto :
    1,40 mąki pszennej + ok. 150 g do podsypywania
    850 ml mleka
    100 g masła
    1 jajko + 1 żółtko
    farsz mięsny :
    1,50 kg mięsa z łopatki wieprzowej
    2 cebule + 2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    2 większe bułki
    2 cebule pokrojone w kostkę + olej do przesmażenia
    sól, pieprz mielony, czosnek granulowany, łyżka suszonego lubczyku
    na okrasę :
    200 g słoniny wędzonej
    2 cebule pokrojone w kostkę
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem wg wiesi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28ir3h6 1. Mięso pokroić na kawałki, wrzucać porcjami na suchą patelnię, przysmażać aż puści soki i lekko się przypali, wlać odrobinę wody i łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę i marchew, jak woda odparuje zawartość patelni przełożyć do garnka.

    Wlać wodę do połowy wysokości mięsa, dodać sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem (pomieszać od czasu do czasu), aż mięso będzie miękkie (ok 30 - 40 minut), po czym ostudzić.

    Kolejne dwie pokrojone cebule usmażyć na oleju do uzyskania intensywnego koloru zezłocenia, w tym czasie mięso i namoczone bułki zmielić w maszynce.
    Do zmielonej masy dodać cebulę, czosnek granulowany, pieprz mielony, lubczyk, doprawić solą i dokładnie wyrobić (w miarę potrzeby można dodać trochę sosu od duszenia mięsa).
    Wyrobiony farsz schłodzić w lodówce.

    W tym czasie zrobić ciasto. Mąkę przesiać do większej miski, mleko dobrze podgrzać, dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia, po czym całość przestudzić do momentu aż będzie ciepłe, nie gorące.

    Do mąki wlewać mleko i rozbełtane jajko z żółtkiem, jednocześnie mieszając nożem w mące aż do skończenia składników, przełożyć na blat i energicznie wyrobić ciasto.
    Po wyrobieniu podzielić na kilka porcji, po kolei rozwałkowywać, wykrawać krążki, sklejać dokładnie formując pierogi i układać na suchej sciereczce.
  • image-0a4s30n 2. Gotować partiami w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia i jeszcze ok. 5 minut.
    Po wyjęciu okrasić skwareczkami z wędzonej słoninki i cebulki.
  • image-0ejdit0 3. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować