Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najpyszniejsze, domowe pierogi z mięsem. Pożywne i aromatyczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 ml gorącej wody
    2 żółtka
    1 1/2 łyżki stopionego masła
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    700 ugotowanego mięsa mieszanego z rosołu (u mnie kurczak, kaczka, wołowina, indyk)
    1 gotowana marchew
    1 gotowana pietruszka
    1/2 ugotowanego selera
    1 duża cebula
    rosół (ile przyjmie masa mięsno-jarzynowa)
    sól (do smaku)
    pieprz czarny mielony (do smaku)
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 duży ząbek czosnku
    1/2 łyżki majeranku
    Dodatkowo:
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    szczypta cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rosół Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Mięso wraz z jarzynami zmielić w maszynce lub zmiksować w robocie. Farsz doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dodać odrobinę rosołu, aby masa była wilgotna.
  • 2. Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 - 2 łyżeczki farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.
  • 3. Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojone w drobną kostkę cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące, okraszone zarumienioną cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować