Pierogi z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koperek myjemy i osuszamy.
Połowę odkładamy, resztę siekamy.
Jajko rozkłócamy. Mieszamy
z posiekanym koperkiem, łyżką oliwy, solą i pieprzem. Wlewamy
do mąki. Siekamy, dolewając
tyle gorącej wody, aby
zagnieść miękkie ciasto. Odstawiamy
na ok. pół godziny.
2.Łososia myjemy i osuszamy.
Usuwamy kręgosłup i ości. Skórę
odkrawamy, zachowujemy.
Mięso kroimy w dużą kostkę.
Skrapiamy sokiem z cytryny
i oliwą. Wkładamy do lodówki na
ok. 1 godzinę.
3.W garnku zagotowujemy bulion
ze skórą z łososia. Na wkładce
do gotowania na parze
umieszczamy ryby. Przykrywamy
gałązkami koperku i gotujemy
7 minut. Wyjmujemy.
Koperek osuszamy i siekamy.Ryby rozdrabniamy. Mieszamy
z oscypkiem i koperkiem. Doprawiamy
przyprawą do ryb.
Studzimy.
4.Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy
krążki i nakładamy
farsz. Brzegi dokładnie zlepiamy.
Gotujemy w osolonym wrzątku
ok. 3 minut od wypłynięcia.
Komentarze