Pierogi z łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowanie to moja wielka pasja. Odmierzam, ważę i mieszam różne składniki, aż uzyskam smak, który mnie satysfakcjonuje. Pierogi robię dość często.

Składniki:

  • ● 1,5 szkl. mąki
    ● 4 gałązki koperku
    ● jajko
    ● oliwa
    ● sól, pieprz
    ● 30 dag łososia ze skórą
    ● 2 łyżki startego oscypka (najlepiej niewędzonego)
    ● 1 l bulionu rybnego (może być z kostki)
    ● przyprawa do ryb
    ● sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek myjemy i osuszamy.
    Połowę odkładamy, resztę siekamy.
    Jajko rozkłócamy. Mieszamy
    z posiekanym koperkiem, łyżką oliwy, solą i pieprzem. Wlewamy
    do mąki. Siekamy, dolewając
    tyle gorącej wody, aby
    zagnieść miękkie ciasto. Odstawiamy
    na ok. pół godziny.
  • 2. Łososia myjemy i osuszamy.
    Usuwamy kręgosłup i ości. Skórę
    odkrawamy, zachowujemy.
    Mięso kroimy w dużą kostkę.
    Skrapiamy sokiem z cytryny
    i oliwą. Wkładamy do lodówki na
    ok. 1 godzinę.
  • 3. W garnku zagotowujemy bulion
    ze skórą z łososia. Na wkładce
    do gotowania na parze
    umieszczamy ryby. Przykrywamy
    gałązkami koperku i gotujemy
    7 minut. Wyjmujemy.
    Koperek osuszamy i siekamy.Ryby rozdrabniamy. Mieszamy
    z oscypkiem i koperkiem. Doprawiamy
    przyprawą do ryb.
    Studzimy.
  • Pierogi z łososiem 4. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy
    krążki i nakładamy
    farsz. Brzegi dokładnie zlepiamy.
    Gotujemy w osolonym wrzątku
    ok. 3 minut od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować