pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

0 (0 ocen)

Przepis powstał pod wpływem dyskusji nad ulubionymi smakami farszów pierogowych i nie tyko. Biały ser - akcent ruskich - jest od mojej córki, kasza - ode mnie. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki pszennej,
    jajo (ja część białka odjęłam, ciasto jest wtedy miększe i lepiej się z nim pracuje),
    2-3 łyżki oleju,
    sól,
    2/3 szkl gorącej wody,
    Farsz:
    2 szkl kaszy gryczanej palonej,
    litr mleka,
    50 dkg odciśniętego białego sera,
    sól, pieprz,
    cukier

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kluski

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko, wsypać kaszę, sól, odrobinę cukru. Gotować do miękkości kaszy.
  • 2. Ser rozkruszyć i wymieszać z przestudzoną kaszą, doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być kleista. (ja do farszu często też dodaję koperek lub drobno posiekaną natkę pietruszki, a jeśli robię tylko dla MM - podsmażoną cebulkę).
  • 3. Z mąki, jaka, soli, oleju i wody wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie twarde dodać odrobinę wody. Zawinąć w folię i odstawić na ok 30 minut.
  • 4. Z ciasta wałkować małe placuszki, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, zlepić pierogi.
    Zagotować lekko osoloną wodę, wrzucać pierogi, gotować minutę po wypłynięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować