Przepis powstał pod wpływem dyskusji nad ulubionymi smakami farszów pierogowych i nie tyko. Biały ser - akcent ruskich - jest od mojej córki, kasza - ode mnie. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu
Składniki:
Ciasto:
50 dkg mąki pszennej,
jajo (ja część białka odjęłam, ciasto jest wtedy miększe i lepiej się z nim pracuje),
2-3 łyżki oleju,
sól,
2/3 szkl gorącej wody,
Farsz:
2 szkl kaszy gryczanej palonej,
litr mleka,
50 dkg odciśniętego białego sera,
sól, pieprz,
cukier
2.Ser rozkruszyć i wymieszać z przestudzoną kaszą, doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być kleista. (ja do farszu często też dodaję koperek lub drobno posiekaną natkę pietruszki, a jeśli robię tylko dla MM - podsmażoną cebulkę).
3.Z mąki, jaka, soli, oleju i wody wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie twarde dodać odrobinę wody. Zawinąć w folię i odstawić na ok 30 minut.
4.Z ciasta wałkować małe placuszki, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, zlepić pierogi.
Zagotować lekko osoloną wodę, wrzucać pierogi, gotować minutę po wypłynięciu.
Komentarze