Pierogi z kapustą i grzybami

4.5 (200 ocen)

Takie pierogi często goszczą na naszym stole, błyskawicznie znikają . :)

Składniki:


  • Składniki:

    0,5 kg pieczarek

    0,25 kg suszonych grzybów

    1,5 kg kiszonej kapusty

    2 jajka

    1 szklanka oleju

    1 kg mąki

    2 duże cebule

    Sól , pieprz lub przyprawa uniwersalna do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kapustą i grzybami. 1. Przygotowanie farszu:

    Kapustę kiszoną ugotować na miękko , z 1/2 szklanką oleju . Pieczarki oczyścić , pokroić na drobno i smażyć na oleju . Grzyby suszone ugotować i przepuścić przez maszynkę na grubych oczkach do mielenia mięsa. Kapustę ugotowaną przecedzić i pokroić nożem na desce. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku . Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oleju na złoty kolor , na koniec dodać do farszu.

    Przygotowanie ciasta:

    1 kg mąki , 2 żółtka ,szklankę ciepłej wody , szczyptę soli i cztery łyżki oleju zagnieść i wyrobić . Następnie ciasto rozwałkować , szklanką wycinamy kółeczka potem w każde kółeczko wkładamy przygotowany wcześniej farsz , zlepić i uformować . Tak przygotowane pierożki gotować , w osolonej wodzie , aż wypłyną na wierzch.

Porady

Można podawać je podsmażane na oleju na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować