Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.c
Mąkę przesiać zrobić w niej wgłębienie wlać gorące mleko mieszając widelcem. Do zaparzonego ciasta stopniowo dodawać pozostałe składniki i wyrabiać do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki, Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na póli dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody.Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką by nie przywarły do dna,Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną odkryć i gotować jeszcze ok 3 minuty. Odcedzić .Gorące układać na półmisku.
2.Farsz
Grzyby oczyścić,umyć namoczyć i zostawić na noc,po czym ugotować odlać wodę i drobno pokroić lub zemleć w maszynce. Kapustkę oczyścić,wymyć ,poszatkować i ugotować. Odcedzić i odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Grzyby,kapustkę i cebulę wymieszać doprawić do smaku .Gotowym farszem nadziewać pierożki
Komentarze