pierogi nadziewane kaszą gryczana i grzybami

0 (0 ocen)

lubię różnorodność, lubimy kaszę i grzyby i tak powstały te syte pierogi

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg maki
    szczypta soli
    3 jaja całe
    6 łyżek oleju
    1-1,5 szkl wrzącej wody.

    farsz:
    2 szkl kaszy gryczanej
    1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
    grzybów daje tyle co wyjdzie ugotowanej kaszy ale można mniej. używam grzybów mrożonych i suszonych.
    1/3 szkl oleju na patelnie
    sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi nadziewane kaszą gryczana i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: część mąki mieszamy z jajami, olejem i solą. do pozostałej maki dodajemy stopniowo wrzątek( nie zawsze potrzeba dodawać całość a czasem idzie ponad podaną ilość, bo wszystko zależy od jakości mąki) i mieszamy nożem lub łyżką. obie części maki łączymy i wyrabiamy ciasto na pierogi ale nie zbyt twarde. wałkujemy placki jak na makaron i szklanką wykrawamy krążki. na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  • 2. 2 szklanki kaszy wsypuję na 4 szklanki wrzącej wody z 1 łyżeczką soli. gotuje 5-10 min i pozostawiam do spęcznienia.
    grzyby jeśli mrożone to rozmrażam i gotuje w wodzie z solą, jeśli suszone to moczę i dopiero gotuję w wodzie z solą. grzyby odcedzam. grzybymielę przez maszynkę na najgrubszych oczkach i 1/3 kaszy mielę na kleistość.
    cebulkę podsmażam na oleju i dodaje do grzybów plus resztę kaszy i przyprawy według smaku. wyrabiam farsz żeby był jednolity. tak przygotowanym farszem robię pierogi.
  • 3. pierogi wrzucam na wrząca osoloną wodę i gotuję 5 do 7 min od momentu wypłynięcia na zmniejszonym ogniu.

    podaje je same, z cebulką i tłuszczykiem albo lekkim sosem grzybowym.
    bardzo smaczne są też odpiekane na tłuszczu.

Porady

wiem że jak ktoś nie zbiera grzybów i musi kupić to bardzo drogo wychodzą takie pierogi- ja na szczęście zbieram i mam ich pod dostatkiem dlatego chcę powiedzieć że również bardzo dobre są z pieczarkami, tylko proponuję dać ich więcej lub częściowo dodać troszkę grzybów suszonych np. zmielonych na smak. jeśli robiłam z pieczarek to obierałam je ścierałam na tartce jarzynowej i podsmażałam na tłuszczu żeby wydobyć ich smak i już nie mieliłam przez maszynkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza gryczana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować