Pieróg z kaszą - jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w dwu szkl wody aż wchłonie całą wodę, odstawić do wystudzenia.
Do kaszy dodać ser i jajko, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, rozpuszczoną margarynę, mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać do mąki i wyrobić ciasto. Tak długo aż odklei się od ręki i miski.
Opruszyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Nadzienie rozłożyć również na dwie części na rozwałkowanym cieście. Uformować dwa owalne pierogi. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp 175 st ok 35 min.
Pieróg najlepszy jest z mlekiem.
2.
Pieróg odgrzany na masełku smakuje również doskonale
Można go wtedy podać ze smietaną lub z kubkiem mleka.
Komentarze