Pieróg z kaszą - jak u babci

2 (2 ocen)

  • 2 godz.

takie male wspomnienie z dzieciństwa ,

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto
    400 g mąki
    80 g margaryny
    2 łyżki cukru
    25 g drożdży
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    130 ml mleka

    nadzienie
    1 szkl kaszy gryczanej
    250 g sera białego
    1 jajko
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pieróg z kaszą - jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieróg z kaszą - jak u babci 1. Kaszę ugotować w dwu szkl wody aż wchłonie całą wodę, odstawić do wystudzenia.
    Do kaszy dodać ser i jajko, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.

    Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, rozpuszczoną margarynę, mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać do mąki i wyrobić ciasto. Tak długo aż odklei się od ręki i miski.
    Opruszyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Nadzienie rozłożyć również na dwie części na rozwałkowanym cieście. Uformować dwa owalne pierogi. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.
    Piec w temp 175 st ok 35 min.

    Pieróg najlepszy jest z mlekiem.
  • Pieróg z kaszą - jak u babci 2.
    Pieróg odgrzany na masełku smakuje również doskonale

    Można go wtedy podać ze smietaną lub z kubkiem mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować