Przepis dostałam od mamy. Przygotowywanie świeczek jest świetną zabawą dla dzieci.
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru
10 dag roztopionego masła
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo:
nutella (brązowa, lub różowa)
lukier biały
całe migdały (jeden na każdą świeczkę)
ozdoby
Piernikowe świeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być lekko klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość min. 4 mm, podsypując je teraz mąką, tak aby się nie kleiło.
2.Wykrawać kółka (na jedną świeczkę około 7 kółeczek) oraz trójkąty na podstawę. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut.
3.Upieczone kółeczka smarujemy nutellą i układamy jeden na drugim. Trójkąt przyklejamy do dolnego pierniczka na lukier. Wylewamy lukier od góry tak aby spływał i przyklejamy na górze migdał. Dekorujemy według uznania.
Komentarze