Szarlotka rosyjska

4.49 (160 ocen)

  • Łatwy

Ten przepis dostałam od znajomej z Wilna. Smakuje świetnie i jest bardzo proste do wykonania

  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka kwaskowe: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - masło: 250 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 200 gramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 sztuka
    - czekolada: 50 gramów
    - orzechy laskowe mielone: 50 gramów
    - rum: 25 mililitrów
    - cynamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Szarlotka rosyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić dodać żółtka i cukier, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszając ciasto dodać zmielone orzechy laskowe, cynamon i rum oraz rozpuszczoną w rondelku czekoladę. Wszystko razem połączyć. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do przygotowanej masy, wymieszać . Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać.Ciasto wlać do wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jajka Mąka pszenna Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować