Piernikowa chatka

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Odkąd pierwszy raz skleiłam domek z piernika stało się to już tradycją :) co rok wymyślam nowy szablon, piekę części, sklejam domek, który jest jednocześnie najlepszym stroikiem i roznosi w domu piękny zapach! A po Świętach można zjeść :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. maki (z górką)
    1 kostka margaryny lub masła
    1 całe jajko
    1 żółtko
    4 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    2 łyżki miodu
    1 łyżka cukru pudru

    Lukier:
    1 białko
    cukier puder (około 1 szkl.)
    szczypta soli
    opcjonalnie: sok z cytryny lub pomarańczy

    Dodatkowo:
    cukier puder
    kolorowe ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Chatka

Piernikowa chatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto: mąkę, cukier puder, kakao, masło lub margarynę siekamy, dodajemy przyprawę do piernika, miód i jajko oraz żółtko. Wyrabiamy gładkie ciasto i schładzamy w lodówce przez około godzinę. Schłodzone wałkujemy na grubość około 4mm (można delikatnie podsypywać mąką) i wycinamy elementy chatki i dodatkowych ozdób (szablon rysujemy sami na kartce, ale można też ściągnąć gotowy wzór). Z reszty ciasta wałkujemy blat, do którego przykleimy naszą chatkę. Poszczególne elementy układamy na papierze do pieczenia (uważając, aby się nie zniekształciły) i pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach (małe części pieczemy oddzielnie i krócej, większe razem i ciut dłużej). Studzimy.
  • 2. Z pozostałego białka przygotowujemy lukier: białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo zaczynamy dodawać cukier puder (po max 2 łyżki!) i ubijamy do każdorazowego rozpuszczenia cukru pudru (sporo go potrzeba, aby lukier był gęsty). Możemy dodać też sok z cytryny lub pomarańczy - dodadzą zapachu, ale lekko zmienią barwę lukru).
  • 3. Wystudzone elementy domku sklejamy ze sobą lukrem na naszej podstawie, doklejamy ozdoby, dekorujemy lukrem, cukrem pudrem, kolorowymi dodatkami, itd..
    Całość pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru. Ustawiamy w dowolnym miejscu domu :)

Porady

Lukier do ozdabiania można też zabarwić naturalnymi lub kupionymi barwnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować