piernik z malinami

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pora wykorzystywać zamrożone latem owoce, bo zajmują dużo miejsca. Na pierwszy rzut poszły maliny, dość kwaśne, dlatego uświetniły piernik, który dodatkowo został polany czekoladą i posypany bakaliami. Przełożyłam go domową konfiturą malinową

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (tortownica 26 cm):
    3/4 kostki margaryny
    3/4 szklanki mleka
    1,5 łyżki miodu
    2 jajka
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    przyprawa korzenna
    2 łyżeczki kakao
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g mrożonych malin
    1 łyżka drobnej bułki tartej
    dodatkowo:
    słoiczek konfitury malinowej
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    1 szklanka bakalii (rodzynki z rumu, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina)
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić, ostudzić. Dodać mleko, miód i jajka, wymieszać. Miksując dodawać powoli cukier, mąkę, kakao, proszek, sól i przyprawę korzenną. Ciasto miksować do dokładnego połączenia składników, a następnie wylać do formy. Posypać bułką tartą i wyłożyć rozmrożone maliny. Piec w 180*C około 50 minut, sprawdzając patyczkiem.
  • 2. Ostudzone ciasto przekroić na dwa krążki, posmarować konfiturą i złożyć. Bakalie posiekać..Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać ciasto, posypać bakaliami.

Porady

w sezonie można użyć świeżych malin

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować