piernik z kawą

  • wyświetlono: 2586 |
  • dodany do książki kucharskiej: 34 |
  • polecenia: 4

Błyskawiczny, prosty i bardzo aromatyczny piernik. Możemy dodać do niego każdy rodzaj kawy rozpuszczalnej, naturalną, zbożową, cappuccino, którą tylko chcemy.

capri
  • 75min

Składniki

do zagotowania:
1,5 szklanki mleka (użyłam 3,2%)
2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
2 - 3 łyżki kawy (w proszku)
1 szklanka cukru (optymalnie brązowy)
2 łyżki płynnego miodu
130 gramów masła lub margaryny
1,5 - 2 garście bakalii (użyłam rodzynek, żurawiny, suszonych moreli)


po ostudzeniu:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jaja
1,5 łyżeczki sody

polewa czekoladowa:
100 gramów masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki kakao
1 płaska łyżka kawy
2 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody
dodatkowo:
cukrowe gwiazdki lub inna dekoracja

Sposób przygotowania przepisu:

piernik z kawą

  • xxx1. Jeśli używacie moreli lub śliwek suszonych trzeba pokroić je w kosteczkę, a orzechy posiekać na średnio drobno.

    W rondlu zagotowujemy masło, mleko, kawę, cukier, miód, przyprawę do piernika, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej (możemy od czasu do czasu wymieszać aby nie utworzył się "kożuch").

    Kiedy masa wystygnie, wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, wbijamy jaja, miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
    Następnie dodajemy bakalie, mieszamy łyżką.
  • xxx2. Blaszkę keksową o wymiarach 10x30 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
  • xx3. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 minut, do "suchego patyczka".

    Ciasto schładzamy w blaszce.
    Kiedy będzie już przestudzone, pędzelkiem usuwamy z boków nadmiar kaszy manny (polewa będzie ładniej rozprowadzać i dłużej trzymać).
  • 4. Teraz przygotowujemy polewę.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.
    Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, kawę, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
    Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Rodzynek i żurawiny nie trzeba wcześniej sparzać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcipiernikmiódWigiliaświętakawaprzyprawa do piernikapolewa czekoladowaszybki piernik

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ccy8ws

Dodane przez: Mniam1

Tort orzechowy z kawą

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy...

Babka migdałowa z kawą

Dodane przez: Goszka

Babka migdałowa z kawą

Szybka babka migdałowa do popołudniowej...

Placek z Kawą Inką

Dodane przez: anet

Placek z kawą Inką

Ten przepis mam od bardzo dawna,...

Sernik izaura z aromatem kawy

Dodane przez: Anitka0804

Sernik Izaura z aromatem kawy

Pyszne połączenie sernika z ciastem...

Placek z kawą

Dodane przez: adzia

Placek z kawą

Pierwszy raz jadłam go u cioci...

babeczki kawowe

Dodane przez: klementynka

babeczki kawowe (z gorącą kawą)

Jeśli lubicie kawę, to takie babeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE