piernik z kawą

4.98 (187 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Błyskawiczny, prosty i bardzo aromatyczny piernik. Możemy dodać do niego każdy rodzaj kawy rozpuszczalnej, naturalną, zbożową, cappuccino, którą tylko chcemy.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • do zagotowania:
    1,5 szklanki mleka (użyłam 3,2%)
    2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
    2 - 3 łyżki kawy (w proszku)
    1 szklanka cukru (optymalnie brązowy)
    2 łyżki płynnego miodu
    130 gramów masła lub margaryny
    1,5 - 2 garście bakalii (użyłam rodzynek, żurawiny, suszonych moreli)


    po ostudzeniu:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 jaja
    1,5 łyżeczki sody

    polewa czekoladowa:
    100 gramów masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki kakao
    1 płaska łyżka kawy
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody
    dodatkowo:
    cukrowe gwiazdki lub inna dekoracja
Wystaw ocenę:

4.98 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Jeśli używacie moreli lub śliwek suszonych trzeba pokroić je w kosteczkę, a orzechy posiekać na średnio drobno.

    W rondlu zagotowujemy masło, mleko, kawę, cukier, miód, przyprawę do piernika, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej (możemy od czasu do czasu wymieszać aby nie utworzył się "kożuch").

    Kiedy masa wystygnie, wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, wbijamy jaja, miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
    Następnie dodajemy bakalie, mieszamy łyżką.
  • xxx 2. Blaszkę keksową o wymiarach 10x30 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
  • xx 3. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 minut, do "suchego patyczka".

    Ciasto schładzamy w blaszce.
    Kiedy będzie już przestudzone, pędzelkiem usuwamy z boków nadmiar kaszy manny (polewa będzie ładniej rozprowadzać i dłużej trzymać).
  • 4. Teraz przygotowujemy polewę.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.
    Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, kawę, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
    Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Rodzynek i żurawiny nie trzeba wcześniej sparzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować