Piernik z gruszką

4.5 (165 ocen)

Piernik z dodatkiem gruszek to pyszne, aromatyczne ciasto na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1.5 szkl mąki
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl miodu prawdziwego
    1/2 szkl kwaśnej śmietany
    100 g margaryny
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżka soku z cytryny
    5 twardych gruszek

    cukier puder do posypania
    Forma : 30 X 9 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić z miodem. Po przestygnięciu dodać śmietanę i wymieszać.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika
  • 3. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać margarynę z miodem i śmietaną. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać.
  • 4. Ciasto wylać do wcześniej przygotowanej formy. Gruszki umyć, wytrzeć do sucha i wetknąć w ciasto jedna obok drugiej. Piec w 180 stopniach ok. jednej godziny. Po schłodzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Gruszki muszą być twarde i niezbyt soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować