PIERNIK STAROPOLSKI

0 (0 ocen)

Przepis polecam wszystkim!!!! REWELACJA!!!!!W tym roku już co niektórzy go nie upieką ,ale wklejam ten przepis dla tych którzy mają ochotę spróbować go na następny rok.

Składniki:

  • 1/2 kg miodu
    - 1 i 3/4 szklanki cukru
    -25 dag masła
    -1 kg mąki pszennej
    -3 jajka
    -3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    - pół szklanki mleka
    - pół łyżeczki soli
    -2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na piernik po wyciągnięciu z lodówki po 6 tyg. 1.
    PIERNIK WYRABIAMY NA 5-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI!!!
    Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni . Na tydzień przed świętami pieczemy piernik
    Pieczenie:
    Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce(tej z wyposażenia pieca w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka).
  • ... 2. Placki ochłodzić.Przekroić na trzy równe części(wyjdą dwa pierniki wielkości keksówki)
  • ... 3. Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi ,owinąć w ściereczkę,przewiązać sznurkiem odstawić do 'skruszenia' W dzień Wigilii piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje).
  • ... 4. Pierniki równomiernie obciążyć( u mnie pierniki zostały włożone w prostokątną blaszkę ,a na piernikach położyłam drugą taką samą blaszkę z ciężką książką w środku)

Porady

Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką. Piernik długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować