Piernik dojrzewający po upieczeniu

4.49 (176 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny, pięknie pachnący Świętami piernik który mozemy upiec nawet 2 tygodnie przed Bożym Narodzeniem

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3 jajka
    1 szklanka miodu
    1 łyżka imbiru w proszku
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka zmielonej gałki muszkatałowej
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka naparu mocnej kawy
    1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1 szklanka pokrojonych śliwek suszonych
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik dojrzewający po upieczeniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie keksówki lub silikonowe foremki wysmarować masłem i posypać mąką.
    Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, gałkę muszkatłową, cynamon, imbir, wymieszać.

    W rondelku stopić miód, do lekko ciepłego miodu dodać olej oraz roztrzepane jajka, dobrze wymieszać i wlać do mąki. Potem dodać jeszcze napar z kawy, sok z pomarańczy, całość dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem . Na końcu dodać śliwki i orzechy.
    Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do foremek.
    Piec w 180 C przez około 50 - 60 minut.
    Upieczone pierniki wystudzić, owinąć papierem oraz lnianą ściereczką i przechowywać w chłodnym miejscu do Świąt Bożego Narodzenia :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować