Piernik dojrzewający

0 (0 ocen)

  • 20 min

Piernik pochodzi z bloga Przy Kuchennym Stole, ale muszę się przyznać,że mocno w nim namieszałam :)

  • 20 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (600 g)
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3 jajka
    1 szklanka miodu
    4 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki ziela angielskiego
    0,5 łyżeczki goździków
    szklanka oleju roślinnego
    szklanka cukru brązowego
    szklanka mocnej kawy lub herbaty (ostudzonej)
    0,5 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
    0,25 szklanki rumu lub wódki
    100g smażonej skórki pomarańczowej
    100g grubo posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyłam mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika olejem, miodem, cukrem, jajkami (wcześniej je dobrze roztrzepać), kawą , sokiem z pomarańczy,sodą i solą .
  • 2. Wymieszałam wszystko łyżką, a potem mikserem na gęstą masę. Dodałam bakalie i ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do 2 keksówek, zapełniając je do połowy.
  • 3. Piekłam 60 min. w temp. 180*C. Pierniki wystudziłam po czym zawinęłam w lnianą ściereczkę i folię spożywczą i włożyłam do lodówki na tydzień.Przed podaniem udekorowałam polewą, skórką pomarańczową orzechami i słupkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować