Pierniczki z marmoladą

0 (0 ocen)

Pyszne i cały czas mięciutkie.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    8 żółtek
    3 białka
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    200 ml śmietany 18%
    3 łyżeczki sody
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    25 dag masła
    40 dag miodu
    dodatkowo:
    marmolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierniczki z marmoladą 1. Kakao wymieszać z przesianą mąką, dodać przyprawę do piernika. Miód zagotować z cukrem, dodać masło i wystudzić, dodać do niego żółtka jajek, następnie wszystko wlać do mąki.W śmietanie rozpuścić sodę i też wlać do mąki na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 24 godziny. ( ja wszystko robiłam przy pomocy robota bez brudzenia rąk)
    Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki na co drugim ułożyć porcję marmolady i przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć boki i foremka w kształcie serduszka wyciąć ciasteczka.
  • pierniczki z marmoladą 2.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pierniczki.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 10-12 minut po upieczeniu dowolnie udekorować lukrem lub polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować