Pierniczki w czekoladzie z marmoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić miód, kakao i przyprawę do piernika, zagotować.
Dodać masło, rozpuścić mieszając.
Masę wystudzić.
Białko ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, połączyć, aż powstanie gładka masa.
Sodę oczysczoną połączyć w kubku ze śmietaną.
Mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, wystudzoną masę piernikową i śmietanę połączona z soda oczyszczoną. Wszytkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto / będzie się kleiło/.
Owinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce do następnego dnia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, podzielić na dwie części.
Na jednej części ciasta zaznaczyć lekko foremką /serduszko / kontury.
W każdy kontur nałożyć porcję marmolady.
Na ciasto z konturami i marmoladą nałożyć drugi rozwałkowany blat. Docisnąć ciasto wokół marmolady i wykroić foremką pierniczka .
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Czekolady połamać, rozpuścić w mocno rozgrzanej śmietance. Wymieszać na gładką, lśniącą polewę.
Wystudzone pierniczki oblać polewą, pozostawić do zastygnięcia.
Komentarze