Pieguski na oliwie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, kruche, słodkie. Powstałe z inspiracji książką "Oliwkowe drzewo", w piątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu przepisu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 125 gramów
    - oliwa: 0.25 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 0.75 łyżeczki
    - czekolada gorzka (posiekana): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieguski na oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.
  • 2. Ubij masło z cukrem na lekką i puszystą masę, dodaj oliwę. Wbij jajko i "dobij" je do masy. Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i całą czekoladę. Z ciasta formuj dłońmi małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Rozkładaj kuleczki z minimum 2,5-centymetrowych odstępach, bo lekko rozjeżdżają się na boki podczas pieczenia. Piecz przez 10 minut. Po wyjęciu, jeśli dotkniesz je palcem, mogą być miękkie, ale w 3 minuty stwardnieją na kruche ciasteczka.
  • 4. Ciasteczka zrobiłam pod wpływem inspiracji książką "Oliwkowe drzewo". Jej recenzję i więcej przepisów na słodkości inspirowane literaturą znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować