Pieguski

4.49 (196 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka pieguski lubią chyba wszyscy. Te domowe smakują jednak o niebo lepiej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    200 g cukru
    200 g masła
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieguski 1. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jajka i jeszcze chwilę miksujemy aż do połączenia składników.

    Kiedy masa jest gładka dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Czekoladę siekamy na grubsze kawałki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
  • Pieguski 2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładamy niewielkie porcje ciasta w ok 5 cm odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok 15 minut. Ciasteczka tuz po upieczeniu są dość miękkie dlatego przed zdjęciem.ich z blaszki musimy poczekać aż nieco przestygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować