Piegus z jabłkami i cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wiem, że do Świąt jeszcze daleko ale wzięła mnie ochota na ich smak. Tak oto powstał piegus który w naszej rodzinie nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem a przepis na niego krąży już w 3 pokoleniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na piegusa:
    szklanka mąki tortowej
    szklanka maku
    250g masła
    szklanka cukru
    6 białek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek waniliowy
    dodatkowo:
    2 jabłka
    kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piegus z jabłkami i cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek. Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć kruszone na jabłka. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Żółtka pozostałe po pieczeniu piegusa polecam spożytkować na boskie zabaglione: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zabaglione

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować