Piegus (babka makowa)

  • wyświetlono: 742 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Piegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca.

Kloruś
  • 70min

Składniki

szklanka mąki tortowej
szklanka maku
250g masła
szklanka cukru
6 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

Piegus (babka makowa)

  • 1. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. Dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyladanie świątecznemakWigiliamakowiecświętapotrawa wigilijnaboże narodzeniebarszczuszkapieguspotrawa świątecznababka makowa

Komentarze

Podobne przepisy

Babka makowa z bakaliami

Dodane przez: edytaha

Babka makowa z bakaliami

Do babki zamiast suchego maku dodajemy...

image-0k1h1nt

Dodane przez: monika016

Drożdżowa babka makowa

Tradycyjny, drożdżowy makowiec...

Babka strucelka

Dodane przez: juchab

Babka strucelka drożdżowo – makowa

Niezwykle miękka i delikatna w...

PIEGUS

Dodane przez: jolinka

PIEGUS

Mój pomysł na ciasto z makiem,pianką...

Babka makowo-kokosowa

Dodane przez: Świeca Urszula

Babka makowo-kokosowa

Babka makowo - kokosowa to jeden...

babka makowa

Dodane przez: PrzepisyBozeny

babka makowa

smaczna i wilgotna