Piegus (babka makowa)

  • wyświetlono: 700 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Piegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca.

Kloruś
  • 70min

Składniki

szklanka mąki tortowej
szklanka maku
250g masła
szklanka cukru
6 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

Piegus (babka makowa)

  • 1. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. Dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyladanie świątecznemakWigiliamakowiecświętapotrawa wigilijnaboże narodzeniebarszczuszkapieguspotrawa świątecznababka makowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Wiśniowe serniczki

Dodane przez: danusia19671

Wiśniowe serniczki

Przygotowałam na deser wiśniowe...

Truskawki zapiekane pod maślaną kruszonką

Dodane przez: justi2401

Truskawki zapiekane pod kruszonką

Szybki w przygotowaniu, a przepyszny...

Ślimaczki Z Makiem

Dodane przez: gotowanietoproste

Ślimaczki Z Makiem

Drożdżówki z makiem pamiętam jeszcze...

Babka olejowa makowo-kokosowa

Dodane przez: joanna30

Babka olejowa makowo-kokosowa

Pyszna i delikatna babka olejowa...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...