Piegus z agrestem i kruszonką

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto babkowe z makiem. Ciasto z agrestem, kruszonką i lukrem,wyszło bardzo dobre.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -6 żółtek
    -100 g. cukru
    -500 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 g.maku mielonego

    -6 białek
    -100 g. cukru

    OWOCE:
    -ok.0,5 l. agrestu (tu mrożony)

    KRUSZONKA:
    -100 g. masła
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -120 g. mąki
    -120 g. kokosu

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -100 g cukru pudru
    -2 łyżki soku z cytryny
    -troszkę gorącej wody
    -do posypania czarny maczek cukrowy
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Piegus z agrestem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piegus z agrestem i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować masło z żółtkami i cukrem. Przesiać tam mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać mak i też wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem i wymieszać delikatnie z ciastem.Wylać na blaszkę 22x36 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piegus z agrestem i kruszonką 2. Rozsypać agrest, można i inne owoce. Świetnie nadawały by się też mandarynki.
  • Piegus z agrestem i kruszonką 3. Rozdrobnić wszystkie składniki na kruszonkę i rozsypać do blaszki po agreście.
  • Piegus z agrestem i kruszonką 4. Piec w 175 *C ok. 50 min.
  • Piegus z agrestem i kruszonką 5. lukier-Cukier puder wymieszać z sokiem, dodając powoli gorącej wody. Tak żeby polewa był lejąca, ale nie za rzadka, ani za gęsta. Polać górę zimnego placka w esy-floresy.Dodatkowo posypałam czarnym maczkiem cukrowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować