pieczeń z selera

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Doskonały pomysł na piątkowy obiad lub na zimno do kanapek.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 1 kg selera
    duża pietruszka
    duża marchew
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    4 jaja
    1 szk bułki tartej
    1/2 szk kaszy mannej
    kostka warzywna
    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    dodatkowo:
    15 dag pieczarek
    cebula
    olej
    wegeta
    śmietana kwaśna
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy. Selera kroimy na mniejsze kawałki. Selera i pietruszkę wrzucamy do wody i gotujemy na półmiękko. Wyjmujemy i studzimy. Marchew,cebulę i ostudzone warzywa ścieramy na tartce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy jaja, bułkę, mannę, rozgnieciony czosnek i natkę. Dokładnie mieszamy. W rondelku zagotowujemy szklankę wody z kostką i margaryną. Letni wywar dodajemy do masy warzywnej. Dokładnie mieszamy i przekładamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1h i 15 min w 180 st. Nie wyjmujemy od razu z piekarnika.

    Pieczarki obgotowujemy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa. Dusimy razem ok 10 min. Doprawiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany.

    Gorącą pieczeń podajemy z pieczarkami i kleksem kwaśnej śmietany

Porady

Pieczeń świetnie zastępuje pasztet, ma ciekawy smak, seler nie jest mocno wyczuwalny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować