Pieczarki w cieście w sosie słodko - kwaśnym

4.5 (177 ocen)

Moje ulubione danie zarówno na wigilijnym stole jak i innych uroczystych kolacjach.

Składniki:


  • ½ kg małych pieczarek
    4 jajka
    ok. 2 szklanki mąki
    ½ szklanki mleka
    sól, pieprz, papryka słodka
    4 łyżki oleju

    SOS:

    ½ kg pieczarek
    4 małe cebule
    1 słoik sosu słodko-kwaśnego (ok.700ml)
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,chilli pieprz cayenne, bazylia, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Pieczarki w cieście w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć. Większe sztuki przekroić na pół.
    Jajka, mleko, mąkę, olej zmiksować na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste, konsystencją przypominające ciasto na omlet, a nawet gęściejsze. Przyprawić.
    Pieczarki maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
    SOS:
    Pieczarki pokroić w pół-talarki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dodać pokrojone pieczarki, posolić. Doprawić bazylią, oregano, pieprzem i papryką. Do usmażonych pieczarek dodać sos słodko-kwaśny i doprowadzić wszystko do wrzenia.
    Gorącym sosem polać usmażone w cieście pieczarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować