Pieczarka makaronem w sosie serowym nadziana

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Makaron w pieczarce, coś innego, tutaj makaron jako przekąska;)

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Pieczarki (duże) - 6 sztuk
    sól - 1 łyżeczka
    makaron(u mnie kolorowy z biedronki) - garść
    pieprz - 1 łyżeczka
    masło - 1 łyżka
    kiełbasa śląska( lub inna do smażenia) - 1 sztuka
    olej - 1 łyżka (do smażenia kiełbasy)
    Pietruszka - 1/2 pęczka(opcjonalnie)


    Sos Serowy:
    żółty sterty ser - 120 gram
    masło - 2 łyżki
    śmietana 22% lub 18% - szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczarka makaronem w sosie serowym nadziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C. Gdy piekarnik się nagrzewa.... pieczarki obieramy, usuwamy trzonki, kapelusze solimy i pieprzymy. Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu minus 2 minuty;) Makaron ma pozostać al dente. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
    Na blaszkę do ciasta dajemy masło i układamy kapelusze pieczarek, wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
    Robimy sos serowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i do gotującej dodajemy starty żółty ser. Gotujemy chwile aby ser się rozpuścił a sos zgęstniał. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy aby cały pokrył się sosem. Układamy makaron na podpieczonych pieczarkach, kostki kiełbasy nakładamy na makaronie - podpiekamy całość 10 minut. Po wyciągnięciu danie pieczarki możemy dodatkowo obsypać posiekaną natką pietruszki. Ja lubię pietruszkę więc ją wsadzam gdzie tylko mogę, Wy możecie użyć zieleniny jaką lubicie (bazylię, oregano)lub po prostu podać w takiej formie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować