Pieczarka makaronem w sosie serowym nadziana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C. Gdy piekarnik się nagrzewa.... pieczarki obieramy, usuwamy trzonki, kapelusze solimy i pieprzymy. Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu minus 2 minuty;) Makaron ma pozostać al dente. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
2.Na blaszkę do ciasta dajemy masło i układamy kapelusze pieczarek, wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
3.Robimy sos serowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i do gotującej dodajemy starty żółty ser. Gotujemy chwile aby ser się rozpuścił a sos zgęstniał.
4.Makaron przekładamy do sosu, mieszamy aby cały pokrył się sosem. Układamy makaron na podpieczonych pieczarkach, kostki kiełbasy nakładamy na makaronie - podpiekamy całość 10 minut. Po wyciągnięciu danie pieczarki możemy dodatkowo obsypać posiekaną natką pietruszki. Ja lubię pietruszkę więc ją wsadzam gdzie tylko mogę, Wy możecie użyć zieleniny jaką lubicie (bazylię, oregano)lub po prostu podać w takiej formie.
Komentarze