Karkówka w sosie serowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, umytą karkówkę kroję w kostkę. Wrzucam na patelnie, przyprawiam odrobiną soli i pieprzem, smażę około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucam pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty czosnek, kostkę bulionową rozpuszczamy w połowie litra gorącej wody, dolewamy na patelnię z mięsem, przykrywamy i dusimy przez 30 minut. Po tym czasie odkrywamy, odparowuje trochę płynu, po czym w 1/4 szklanki gorącego bulionu rozprowadzamy 2-3 łyżki śmietany, wlewamy do mięsa, gotujemy chwilę. Dodajemy pokrojone w kostkę serki topione, oraz kawałek sera gouda pokrojonego w kostkę. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek, gotujemy na małym ogniu, jednocześnie mieszając, do momentu rozpuszczenia sera i powstania gęstego, gładkiego sosu serowego. Tak przygotowanym sosem mięsno- serowym polewamy makaron. Danie jest równie pyszne po zastąpieniu karkówki piersią kurczaka.
Komentarze