Karkówka w sosie serowym z makaronem

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Mięsko jest mięciutkie, a sos serowy nadaje wspaniały smak potrawie.

  • 60 min

Składniki:

  • - makaron rurki lub świderki (ja wybrałam makaron pełnoziarnisty)
    - 0.5 kg karkówki
    - 200 gram serka topionego ziołowe lub ze szczypiorkiem
    - kawałek sera gouda
    - 2-3 łyżki śmietany 18%
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - odrobina masła
    - kostka bulionu wołowego
    - pęczek szczypiorku
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie serowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, umytą karkówkę kroję w kostkę. Wrzucam na patelnie, przyprawiam odrobiną soli i pieprzem, smażę około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucam pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty czosnek, kostkę bulionową rozpuszczamy w połowie litra gorącej wody, dolewamy na patelnię z mięsem, przykrywamy i dusimy przez 30 minut. Po tym czasie odkrywamy, odparowuje trochę płynu, po czym w 1/4 szklanki gorącego bulionu rozprowadzamy 2-3 łyżki śmietany, wlewamy do mięsa, gotujemy chwilę. Dodajemy pokrojone w kostkę serki topione, oraz kawałek sera gouda pokrojonego w kostkę. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek, gotujemy na małym ogniu, jednocześnie mieszając, do momentu rozpuszczenia sera i powstania gęstego, gładkiego sosu serowego. Tak przygotowanym sosem mięsno- serowym polewamy makaron. Danie jest równie pyszne po zastąpieniu karkówki piersią kurczaka.

Porady

Karkówkę można również zastąpić piersią kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować