Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wymawia się pejsziniusz da orta .Brzmi obco- ale to bardzo prosta portugalska przystawka .Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym smażona w głębokim oleju. Mnie kojarzy się z japońską tempurą .

  • 10 min

Składniki:

  • 25 dag fasolki szparagowej
    1 jajko
    1/2 szklanki piwa
    1 szklanka mąki
    1/3 szklanki skondensowanego mleka nie słodzonego ( w oryginale ciasto jest tylko na piwie ale mnie bardziej pasuje tak - można dać normalne mleko lub słodką śmietankę )
    3/4 szklanki usiekanych ziół świeżych ( co jest pod ręką - ja dałam natkę pietruszki, koper , miętę , melisę i bazylię z przewagą pietruszki )
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
    olej z pestek winogron do głębokiego smażenia ( w oryginale oliwa ale ja nie lubię )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka szparagowa 1. Czyścimy fasolkę . Odcinamy końcówki . Myjemy . Gotujemy na parze al dente . Odcedzić i przestudzić .
  • Ciasto do fasolki po portugalsku 2. W czasie kiedy fasolka się gotuje robimy ciasto .Miksujemy piwo, jajko, mleko z mąką . Dodajemy sól i pieprz . Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut .
    Oczyścić zioła ze zbędnych grubych ogonków i zwiędłych listków . Umyć . Osuszyć i pokroić drobno.
    Wymieszać ciasto z ziołami.
  • fasolka maczana w cieście 3. W garnuszku do głębokiego smażenia lub np. w woku rozgrzać olej .Sprawdzić czy jest odpowiednio gorący wrzucając kawałek skórki od chleba - jak zacznie zaraz skwierczeć i rumienić- to olej jest gorący.
  • smażenie fasolki w cieście 4. Fasolki pojedynczo maczamy w cieście i wrzucamy na olej . Smażymy na rumiano obracając i zdejmujemy łyżką cedzakową na papierowe naleśniki kuchenne by odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
  • rumiane usmażone fasolki 5. Podawać ciepłe chrupiące .

Porady

A nazwa podobno wywodzi sie z tego , ze usmażone wyglądają jak malutkie rybki namiętnie smażone w ten sposób przez Portugalczyków .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować