REKLAMA

Drożdżowe rybki

wyświetlono: 752 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Pyszne drożdżowe rybki z nadzienie m serowo- rybnym. Idealne dla dzieci i nie tylko :)

opublikowany: 29.03.2016
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • farsz:
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    100 g serka kanapkowego śmietankowego
    sól
    pieprz

    posypka:
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka czarnuszki
    1 łyżka siemienia lnianego

    ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    3 lekko zaokrąglone łyżki cukru
    200 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    50 ml oleju
    soli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. farsz:
    Tuńczyk rozdrobnić widelce, dodać serek, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  • 2. posypka:
    Wszystkie ziarna wsypać do miseczki, wymieszać.
  • 3. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2-3 minuty, zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać jajko, mąkę i olej, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć talerzykiem, ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 4. wykonanie:
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, pokroić na 6 kwadratów (z 2 części wyjdzie 12 kwadratów) o bokach ok. 10 cm.
    Na środek każdego z nich układać farsz tuńczykowy. Złożyć na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkąta, dobrze zlepić brzegi. Ustawić tak, by dłuższy bok powstałego trójkąta był po prawej stronie. Wierzchołek trójkąta znajdujący się po lewej stronie lekko naciąć na głębokość ok. 1 cm. Biorąc końce trójkąta należące do dłuższego boku, mocno wygiąć je w kształt litery C, skrzyżować końce tworząc ogonek ryby. Zostawić na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać mieszanką ziaren, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 16 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ankad21 ankad21

Sałatka "rybki w stawie "

Dla smakoszy sałatek rybnych :)

kategoria: Sałatki opublikowany: 15.05.2017 | wyświetlono: 639 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Rybki w zalewie

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Podaję ją na różny sposób.

kategoria: ryba Przystawki Przekąski opublikowany: 12.12.2014 | wyświetlono: 488 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gosia123 IMG_20200810_113957

Pomidorowe rybki

Ten przepis dostałam od wujka polecam wszystkim którzy uwielbiają rybki.

kategoria: sledzie marynowane ryba Przystawki opublikowany: 06.06.2012 | wyświetlono: 769 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Rybki „w wodzie”

Sałatka z taką dekoracją zaskakuje wszystkich. A do tego łatwo się ją przygotowuje.

kategoria: Sałatki jajko opublikowany: 20.02.2013 | wyświetlono: 2960 Książki kucharskie: 23 | Polecenia: 2
Dodane przez: edytaha edytaha

Sałatka ,,Pluskające rybki’’

Ciekawa wizualnie warstwowa sałatka warzywna z wędzoną makrelą

kategoria: Sałatki ryba jajko majonez opublikowany: 25.04.2013 | wyświetlono: 1052 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE