Patisony - latające talerze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Patisony kojarzą mi się z UFO… mają takie intrygujące kształty. Na szczęście tylko to łączy je z latającymi talerzami, bo zdecydowanie wolę, kiedy zapełnione jedzeniem talerze stoją spokojnie na stole :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  •  patisony – 6 szt
     mięso mielone wieprzowe – 250 gr,
     cebula – 1 szt,
     kapary - 3 łyżki,
     oliwki czarne – 15/20 szt,
     zielony pieprz z zalewy – 1 łyżka,
     ser żółty (u mnie Rycki) – 150 g
     bułka tarta- 2 łyżki,
     olej do smażenia,
     sól do smaku,
     bazylia- 1 szczypta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patisony - latające talerze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wydrążone patisony 1. Patisony umyć i odciąć z każdego górną część – „czapeczkę”. Dolną część wydrążyć łyżeczką do robienia kulek.
  • Przygotowanie farszu 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso oraz wydrążone z patisonów środki. Doprawić do smaku solą oraz bazylią. Smażyć kilka minut a następnie dosypać bułkę tartą. Ostudzić i zmiksować farsz.
  • Posiekane  czarne oliwki oraz kapary 3. Oliwki, kapary i pieprz drobno posiekać. Ser, najlepiej jakiś ostry, zetrzeć na tarce.
  • Napełnione farszem patisony 4. Dodać do farszu wszystkie składniki i wymieszać. Doprawić jeśli trzeba a potem napełnić wydrążone patisony i przykryć odciętą „czapeczką”.
  • 5. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką wody i piec w piekarniku przez godzinę (200 C).

Porady

Jeżeli będą się za bardzo rumienić od góry, należy je w trakcie pieczenia na 20 minut przykryć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować