Piernikowa choinka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Piernik w nowej odsłonie - jabłka faszerowane masą makową doskonale sprawdzają się jako bombki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • cukier – 1 szklanka,
    przyprawa do piernika – 1 opakowanie,
    mleko – 1 szklanka,
    miód sztuczny – 20 dkg,
    margaryna – 125 g,
    soda – 1 łyżeczka,
    jaja – 2 szt,
    mąka – 2 szklanki,
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
    sól- mała szczypta,
    jabłka małe – 10 szt,
    masa makowa – 4 łyżki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernikowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować i przestudzić. Dodać do mleka przyprawę do piernika, cukier, miód, margarynę a następnie zagotować razem wszystkie składniki. Po 2-3 minutach gotowania wsypać sodę i odstawić masę na 10-15 minut. Mąkę przesiać a potem wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do przestudzonej masy wbić dwa całe jajka, wsypać mąkę i wszytko razem zmiksować.

    Jabłka oskrobać i wydrążyć łyżeczką do robienia kulek. Wydrążone jabłka napełnić masą makową – najlepsza jest domowej roboty, ale gotowa z puszki też się dobrze sprawdza.
    Blaszki w kształcie choinki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do każdej blaszki wlać połowę ciasta a na cieście ułożyć faszerowane jabłka. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec, początkowo przez 20 minut w temperaturze 160 stopni a przez kolejne 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam.

Porady

Podana ilość składników wystarcza na upieczenie dwóch foremek ciasta w kształcie choinki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować