Patisony faszerowane a la mops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wydrążyć patisony wykrawaczką do melonów.
2.Podsmażyć na patelni 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, dodać posiekaną cebulę oraz paprykę. Na końcu wycisnąć jeden ząbek czosnku i doprawić pieprzem i solą. Odczekać20 minut, aż farsz lekko przestygnie i rozmieszać z 2 rozbełtanymi jajkami.
3.Napełnić farszem wydrążone patisony.
4.Dusić w szerokim garnku napełnionym wodą do wysokości ok. 4 cm przez około 1 godzinę.
5.Podawać z sosem tza-tziki na liściu sałaty. Sos tza-tziki zrobimy mieszając jogurt naturalny z tartymi ogórkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Porady
Najlepiej jest użyć w przepisie młodych, małych patisonów, które mają delikatny i miękki miąższ.
Komentarze