Patisony faszerowane a la mops

0 (0 ocen)

  • 20 min

Potrawa ta jest lekkostrawna i dietetyczna. Wykorzystuje zapomniane nieco warzywa dyniowate - patisony.

  • 20 min

Składniki:

  • patison 2 sztuki
    Mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 gramów
    Papryka czerwona świeża 1 sztuka
    cebula 1 sztuka
    czosnek polski zmiażdżony 1 ząbek
    sól 1 szczypta
    pieprz 1 szczypta
    2 jajka
    jogurt naturalny duży 1 sztuka
    ogórki gruntowe 2 sztuki
    czosnek polski zmiażdżony 2 ząbki
    sól 1 szczypta
    pieprz 1 szczypta
    sałata liście 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Patisony faszerowane a la mops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • patisony faszerowane  1 1. Wydrążyć patisony wykrawaczką do melonów.
  • 2. Podsmażyć na patelni 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, dodać posiekaną cebulę oraz paprykę. Na końcu wycisnąć jeden ząbek czosnku i doprawić pieprzem i solą. Odczekać20 minut, aż farsz lekko przestygnie i rozmieszać z 2 rozbełtanymi jajkami.
  • patisony faszerowane 2 3. Napełnić farszem wydrążone patisony.
  • 4. Dusić w szerokim garnku napełnionym wodą do wysokości ok. 4 cm przez około 1 godzinę.
  • patisony faszerowane 3 5. Podawać z sosem tza-tziki na liściu sałaty. Sos tza-tziki zrobimy mieszając jogurt naturalny z tartymi ogórkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

Porady

Najlepiej jest użyć w przepisie młodych, małych patisonów, które mają delikatny i miękki miąższ.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Faszerowane patisony

To może cię zainteresować