Minestrone a la mops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania bulionu drobiowo-warzywnego. Płuczemy skrzydełka i przekładamy do garnka 3l. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości i zagotowujemy. Odszumowujemy i dodajemy dokładnie opłukaną włoszczyznę oraz przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe i kilkanaście ziaren pieprzu. Gotujemy 40 minut. To jest podstawa prawie do każdej zupy - domowy bulion.
2.Odcedzamy bulion. Następnie należy wkroić do niego boczek oraz cukinię (nie obraną ze skórki) oraz groszek. Zagotować i wrzucić makaronowe kółeczka. Po 5 minutach gotowania dodać pomidory krojone z puszki. Doprawiamy solą, bazylią i koncentratem pomidorowym. Dla połączenia smaków dodajemy 1 łyżeczkę cukru.
Komentarze