Minestrone a la mops

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Lekka wersja włoskiej minestrone. Bez fasoli, ale z groszkiem i makaronem

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - skrzydełka z kurczaka: 5 sztuk
    - włoszczyzna na zupę: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - pieprz: 12 sztuk

    - cukinia młoda zielona: 0.5 sztuki
    - boczek wędzony, plastry: 100 gramów
    - makaron anellini (kółeczka): 100 gramów
    - pomidory krojone z puszki: 1 puszka
    - zielony groszek mrożony: 100 gramów
    - koncentrat pomidorowy w słoiku: 1 łyżka
    - bazylia: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Minestrone a la mops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania bulionu drobiowo-warzywnego. Płuczemy skrzydełka i przekładamy do garnka 3l. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości i zagotowujemy. Odszumowujemy i dodajemy dokładnie opłukaną włoszczyznę oraz przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe i kilkanaście ziaren pieprzu. Gotujemy 40 minut. To jest podstawa prawie do każdej zupy - domowy bulion.
  • minestrone a la mops 2 2. Odcedzamy bulion. Następnie należy wkroić do niego boczek oraz cukinię (nie obraną ze skórki) oraz groszek. Zagotować i wrzucić makaronowe kółeczka. Po 5 minutach gotowania dodać pomidory krojone z puszki. Doprawiamy solą, bazylią i koncentratem pomidorowym. Dla połączenia smaków dodajemy 1 łyżeczkę cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować