Bakłażany nadziewane indykiem

4.49 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Prosty i bardzo smaczny przepis na niezbyt popularne u nas warzywo psiankowate. Czy wiecie, że bakłażan jest bezpośrednim krewnym pomidora, ziemniaka i papryki? Należy do tej samej grupy roślin.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):

    2 bakłażany
    400 g mięsa mielonego z indyka
    1 czerwona cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki oregano
    150 g tartego sera żółtego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Bakłażany nadziewane indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Obficie solimy i zostawiamy na 20 minut, po czym płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia lub osuszamy ręcznikiem.
  • bakłażany faszerowane indykiem 2 2. W międzyczasie podsmażamy mięso z posiekaną cebulę. Farsz mieszamy z koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 1/2 łyżeczki oregano. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem i faszerujemy.
  • 3. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200° C, po czym posypujemy serem żółtym. Pieczemy kolejne 15 minut.

Porady

Potrawę można przyprawić cynamonem lub gałką muszkatołową - nabierze wówczas korzennego aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować